Follow the most beautiful choices in the world of makeup, beauty and style !!!

menu

Είναι τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη καρκινογόνα?


Τον τελευταίο καιρό ακούω συχνά από φίλες να μου λένε να μην επιλέγω αντηλιάκα με υψηλό δείκτη προστασίας γιατί είναι καρκινογόνα. Η αλήθεια είναι οτι αυτή η άποψη  με ανυσήχησε λιγάκι και ήθελα να δώ αν υπάρχει όντως κίνδυνος.


kooklitsa' s blog

Πριν δούμε αν ισχύει όντως η άποψη ότι τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας SPF 50 είναι καρκινογόνα, θα κάνω μια ερώτηση : Τι μπορεί να είναι πιο καρκινογόνο? Ένα αντηλιακό ή ο καυτός ήλιος ??? Και αφού έκανα την δική μου έρευνα και ενημερώθηκα για πολλούς παράγοντες, κατέληξα σε κάποια  συμπεράσματα που σας τα λέω παρακάτω…

 Συστατικά που κάνουν τα αντηλιακά «επικίνδυνα»
Αυτό που κάνει να διαφέρουν ένα γαλάκτωμα σώματος με ένα αντηλιακό είναι η προσθήκη των αντηλιακών φίλτρων στα συστατικά του αντηλιακού. Βέβαια μέχρι στιγμής τα αντηλιακά φίλτρα που υπάρχουν στην κοσμετολογία είναι κατά  κύριο λόγο χημικά, είναι κατασκευασμένα δηλαδή στο εργαστήριο και αποτελούν χημικές ενώσεις. Άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι πως όσο πιο υψηλός δείκτης προστασίας, τόσο πιο πολύ χημεία. Αυτό από μόνο του καθιστά τον υψηλό δείκτη προστασίας «επικίνδυνο» για τον οργανισμό μας.

Φυσικά αντηλιακά φίλτρα
Αν και τα φυσικά φίλτρα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ήδη από κάποιες εταιρίες, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν μπορούν λειτουργήσουν από μόνα τους το ίδιο αποτελεσματικά με τα χημικά. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα φυσικά αντηλιακά φίλτρα είναι κυρίως ορυκτής προέλευσης με την μορφή  πούδρας και  δεν εισχωρούν στο δέρμα  αλλά παραμένουν στην επιφάνεια και δρουν αντανακλώντας τις υπεριώδεις ακτινοβολίες έτσι ώστε να μην προκαλούν φθορές στο δέρμα. Έτσι λοιπόν τα χημικά φίλτρα είναι απαραίτητα για την σωστή προστασία μας γιατί αυτά είναι που εισχωρούν στην επιδερμίδα μας και είναι πιο ισχυρά, οπότε προσφέρουν πιο καλή και σίγουρη προστασία.
(* τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας δεν μου ανήκουν)
Τι να διαλέξω ?
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε αντηλιακά επώνυμα από  εταιρείες που εμπιστευόμαστε και έχουν ποιοτικά καλλυντικά άρα και τα αντηλιακά χημικά φίλτρα που χρησιμοποιούν έχουν καλύτερη ποιότητα, σε σχέση με άλλα, με λιγότερες βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό μας και είναι ευγενικά προς το δέρμα μας,  έτσι ώστε να μην δημιουργούν ερεθισμούς, αλλά και με λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, γιατί όλα αυτά καταλήγουν στην θάλασσα και από εκεί ξανά σε εμάς, σκεφτείτε το κι αυτό. Η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχουν συνδυαστικά και χημικά φίλτρα καλής ποιότητας αλλά  και φυσικά φίλτρα  έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του οργανισμού μας.

Τελικά κινδυνεύω από την χρήση αντηλιακών ?
Και για να απαντήσω στην αρχική ερώτηση «Τι μπορεί να είναι πιο καρκινογόνο? Ένα αντηλιακό ή ο καυτός ήλιος ?» θα σας πω ότι εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του κάθε ανθρώπου χωριστά. Ένας άνθρωπος που εκτίθεται ελάχιστα στον ήλιο δεν χρειάζεται να επιβαρύνει τον οργανισμό του βάζοντας  αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 50. Ενώ ένας άνθρωπος που η δουλειά του είναι σε εξωτερικούς χώρους  τις πρωινές ώρες με έντονη ηλιοφάνεια είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί όσο το δυνατό υψηλότερη προστασία για να αποφύγει να πάθει όχι μόνο εγκαύματα ή φωτογήρανση αλλά  ακόμη χειρότερα καρκίνο του δέρματος. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις πολύ λευκής επιδερμίδας ή αν υπάρχει πρόβλημα με πανάδες που εκεί οι ανάγκες είναι διαφορετικές και χρειάζετε είδική περιποίηση. Άρα ο καθένας από εμάς αφού κάνει μία εκτίμηση των δικών του αναγκών, θα πρέπει να επιλέξει τι είναι προτιμότερο για τον ίδιο και να αποφασίσει τι να προσέξει  για να είναι ασφαλείς απέναντι στους κινδύνους που έχει να αντιμέτωπίσει. Αν δυσκολεύεστε να κάνετε την απαραίτητη διάγνωση απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο ή μια έμπειρη αισθητικό για να σας πει τις ανάγκες του δικού σας δέρματος σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σας.
.
Η δική μου επιλογή
Εγώ προσωπικά έχω επιλέξει να εκτίθεμαι όσο το δυνατό λιγότερο μπορώ στον ήλιο και να χρησιμοποιώ πάντα αντηλιακή προστασία με προϊόντα που εμπιστεύομαι. Και όταν λέω ότι εκτίθεμαι λιγότερο στον ήλιο δεν σημαίνει πως δεν βγαίνω από το σπίτι μου, ούτε ανήκω στην κατηγορία που θα  πάω για μπάνιο πριν τις 11:00 το πρωί και μετά τις 5:00 το απόγευμα, άλλωστε ο ήλιος είναι το ίδιο επικίνδυνος για καρκίνο του δέρματος όλες τις ώρες, αυτό που γλιτώνουμε χωρίς να θέλω να το υποτιμήσω είναι τα εγκαύματα. Είμαι  άνθρωπος  που χρειάζεται να κάνω αρκετές μετακινήσεις κάτω από τον ήλιο μέσα στην ημέρα είτε για τη δουλειά είτε άλλες υποχρεώσεις που έχω στην έντονη καθημερινότητα μου και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να χάνω τις όμορφες στιγμές που μας χαρίζει το καλοκαίρι στην όμορφη Ελλάδα μας.  Γι΄αυτό στην πόλη έχω σύμμαχο μου τα αντηλιακά προϊόντα και στην θάλασσα θα φροντίσω να υπάρχει οπωσδήποτε σκιά στην παραλία που θα επιλέξω, είτε φυσική με δέντρα είτε με ομπρέλα, και από επιλογή δεν θα κάτσω να ψηθώ κάτω από τον ήλιο. Επίσης φοράω πάντα καπέλο που φτιάχνουν και το στυλ μου, γυαλιά ηλίου με φίλτρα προστασίας (όχι από την λαϊκή ) και ωραιότατα καφτάνια ή παρεό που καλύπτουν το σώμα μου όταν βολτάρω στην υπέροχη παραλία που βρίσκομαι. Εννοείτε ότι κουβαλάω ένα νεσεσέρ με αντηλιακά και δεν πτοούμε όταν οι φίλοι μου με πειράζουν που πασαλείβομαι  συνέχεια. Ξέρω πως δεν θα απόκτησω το τέλειο μαυρισμένο κορμί όμως όλα είναι θέμα επιλογών και σε αυτή τη περίπτωση επιλέγω την ασφάλεια αλλά και την διαφύλαξη της υγείας και της ομορφιάς του δέρματος μου στο πέρασμα του χρόνου.
  
 Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως ο κίνδυνος είναι υπαρχτός και η ανάγκη για προστασία πολύ μεγάλη. Λόγω των ειδικών συνθηκών, που για τον κάθε ένα άνθρωπο διαφέρουν, όπως η υπερέκθεση στον ήλιο ή το πολύ ευαίσθητο δέρμα που καίγεται γρήγορα, κατά την δική μου ταπεινή γνώμη, είναι προτιμότερο  να επιλέξω έναν ισχυρό δείκτη προστασίας από το να αφήσω το δέρμα μου απροστάτευτο και ίσως με μεγαλύτερη ζημιά με το πέρασμα του χρόνου από ότι να χρησιμοποιούσα 50 δείκτη προστασίας. Εσείς αποφασίζετε τι είναι καλύτερο για εσάς.


Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε πάντα τον δερματολόγο σας για τις ανάγκες του δικού σας δέρματος. 

Διαβάστε επίσης :
Βλαβερές συνέπειες του ήλιου VS Σωστή χρήση αντηλιακών  ΕΔΩ

Δες παρακάτω το βίντεο με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις UVA & UVB ακτινοβολίες και πολλά tips για να μαυρίσεις με ασφάλεια.



 # Μην ξεχνάς να χαμογελάς καθέ μέρα #
 |Litsa G.|
©Copyright  2017  Litsa G.

follow me …
 T W I T T E R   https://twitter.com/kook_litsa

Επικοινωνήστε μαζί μου στο
 E M A I L    geolitsa@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου