Follow the most beautiful choices in the world of makeup, beauty and style !!!

menu

ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΗ !!!

Πανεύκολη αλλά και νόστιμη συντάγη για σπιτική ζαχαρόπαστα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι !!! 

Η ζαχαρόπαστα έχει μπει εδώ και αρκετά χρόνια στην ζωή μας για να γλυκάνει και να διακοσμήσει μοναδικά όχι μόνο τις τούρτες αλλά και πολλά άλλα γλυκά. Εκτός από την γευστική απόλαυση που προσφέρει σε αυτούς που την δοκιμάζουν, δίνει την ευκαιρία σε όσους ασχοληθούν με την κατασκευή της να αναδείξουν το ταλέντο τους στα καλλιτεχνικά, αφού το τελικό αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές δεν μπορεί παρά να μοιάζει με αληθινά έργα τέχνης...
Πριν από κάποια χρόνια λοιπόν θέλησα να δοκιμάσω κι εγώ αυτή την γλυκιά αλλά και δημιουργική εμπειρία. Έτσι στα έβδομα γενέθλια του μεγάλου μου γιού μου έκανα την πρώτη μου απόπειρα. Ξεκίνησα να ψάχνω στο διαδίκτυο για συνταγή αλλά και το θέμα που θα διάλεγα .Βρήκα τόσες διαφορετικές συνταγές που στο τέλος μπερδέυτηκα τόσο πολύ που προς στιγμή φοβήθηκα ότι δεν θα τα κατάφερνα . Ευτυχώς εκείνη την πέριοδο μόλις είχα γνωρίσει την Βίκη που ασχολιόταν επαγγελματικά με τούρτες και μπισκότα με ζαχαρόπαστα και με κατέυθεινε σωστά... Ευχαριστώ Βίκη !!! Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε τόσο που ανυπομονούσα για την επόμενη τούρτα. 
Η πρώτη μου τούρτα από ζαχαρόπαστα με καλοκαιρινό θέμα 

Παρακάτω σας δίνω την συνταγή που χρησιμοποιώ αλλά και αναλυτικές οδηγίες βήμα-βήμα.

ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ

 Συνταγή
Υλικά:

·         1 κιλό ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
·         10 γρ. ζελατίνη σε σκόνη (1 φακελάκι)
·         1 κουτ. σούπας βρώσιμη γλυκερίνη
·         125 ml γλυκόζη
·         60 ml νερό 
·         3 κάψουλες βανίλιας  ή άλλο άρωμα
·         Χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή τζελ (προαιρετικά)
·         Νισεστέ ή κορν φλάουερ για μην κολλάει στο άνοιγμα
·         Λαδόκολλα για να μην κολλάει στο άνοιγμα

Εκτέλεση:
  1.   Βάζω σε κατσαρολάκι το νερό και διαλύω την ζελατίνη ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει και να γίνει σαν ζελέ.
  2.     Προσθέτω την γλυκόζη και ανακατεύω  για να λιώσει . Βάζω το κατσαρολάκι στην εστία της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία ενώ ανακατεύω συνεχώς.
  3. Μόλις λιώσει  η γλυκόζη προσθέτω την βρώσιμη γλυκερίνη και το άρωμα. Ανακατεύω για λίγο ακόμα μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα.
  4. Σε αυτό το στάδιο θα προσθέσω το χρώμα ζαχαροπλαστικής που  επιθυμώ και ανακατεύω. Αν θέλω λευκή ζαχαρόπαστα δεν βάζω κανένα χρώμα.
  5. Σε ένα μεγάλο πυρέξ βάζω την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και ανοίγω μια λακκούβα στο κέντρο.
  6. Ρίχνω το μείγμα με τα υγρά υλικά στην λακκούβα. Προσοχή καίει αρκετά.  Χρησιμοποιώ ένα κουτάλι  στην αρχή για να ανακατέψω  την άχνη ζάχαρη με το υγρό μείγμα. Το υγρό αρχίζει σιγά-σιγά να ρουφάει την ζάχαρη και να γίνεται σαν παχύ ζελέ. 
  7. Προς το τέλος δουλεύω το μείγμα με τα χέρια μου ζυμώνοντας απαλά μέχρι να πάρει όλη την ζάχαρη. Μπορεί να νιώθω ότι κολλάει λίγο επειδή είναι ακόμη ζεστή. 
  8. Τυλίγω σε μεμβράνη και αφήνω την ζαχαρόπαστα λίγη ώρα να πέσει η θερμοκρασία της  για να μπορώ να την πλάσω ή να ανοίξω φύλλο χωρίς να μου κολλάει.
Εκτέλεση συνταγής για ζαχαρόπαστα βήμα-βήμα 


Μερικά μυστικά ακόμη :

  •  Η γλυκερίνη είναι απαραίτητη γιατί βοηθά στην ελαστικότητα της  ζαχαρόπαστας. Προσέχω  όμως να είναι βρώσιμη γιατί υπάρχει και για καλλυντική χρήση (εγώ βρίσκω στο φαρμακείο). 
  •        Όταν θέλω ένα χρώμα  στη ζαχαρόπαστα  είναι πολύ πιο εύκολο να ανακατευτεί όταν είναι ακόμα σε υγρή μορφή. Γι’ αυτό επιλέγω να το προσθέσω  σε αυτό το στάδιο (βήμα 5). Απλά προσέχω να βάλω αρκετό κι ας φαίνεται πολύ σκούρο γιατί μόλις αρχίσει να αναμειγνύεται με την ζάχαρη ανοίγει αρκετά. Όσο πιο έντονο χρώμα θέλω λοιπόν τόσο πιο πολύ χρώμα πρέπει να βάλω . 
  •              Όταν θέλω διάφορα χρώματα σε μικρές ποσότητες , τότε φτιάχνω  λευκή ζαχαρόπαστα (δηλαδή χωρίς να προσθέσω  κανένα χρώμα στην συνταγή) και μετά χωρίζω σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με το σχέδιο της τούρτας και τα  χρωματίζω ένα –ένα πλάθοντας   με τα χέρια μου μέχρι να ενσωματωθεί καλά και να φτάσει στην επιθυμητή απόχρωση. 
  •       Καλό θα ήταν να φοράτε γάντια μιας χρήσεως για να μην βάφουν τα χέρια σας  όταν πλάθετε τα χρώματα και  για να μην μεταφέρετε  το ένα χρώμα στο άλλο. Διαφορετικά θα πρέπει να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από κάθε αλλαγή του χρώματος. 
  •              Φυλάω πάντα την ζαχαρόπαστα μέσα σε σακουλάκια για να μην στεγνώνει και βγάζω μόνο την ποσότητα που θέλω να δουλέψω. 
  •        Μπορώ να ετοιμάσω λίγες μέρες νωρίτερα την ζαχαρόπαστα και να την διατηρήσω σε σακούλα μέσα στο ψυγείο. Απλά βγάζω αρκετή ώρα νωρίτερα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δουλεύεται καλύτερα.  
  •       Για να ανοίξω ένα φύλλο ζαχαρόπαστας  με τον πλάστη,  χρησιμοποιώ 2  λαδόκολλες   και βάζω την ζαχαρόπαστα  ανάμεσα τους, ενώ σιγουρεύω ότι δεν θα μου κολλήσει  γυρνώντας  τακτικά την  πάνω  πλευρά προς τα κάτω πασπαλίζοντας με λίγο νισεστέ ή κορν φλάουερ την επιφάνεια της. Εδώ  όμως προσοχή !!! Στην χρωματιστή ζαχαρόπαστα  μπορεί να αφήσει άσπρους λεκέδες. Γι’ αυτό πασπαλίζω λίγο – λίγο και το απλώνω  με το χέρι μου πρώτα. 
  •        Κολλάω  τα κομμάτια της  ζαχαρόπαστας  μεταξύ τους με λίγο νερό. 
  •         Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να καλύψει μια τούρτα 30×40 εκ. ενώ περισσεύει και για πολλά σχέδια.    


Ελπίζω να σας άρεσε και να την δοκιμάσετε. 
Περιμένω τα σχόλια σας.
Καλή Επιτυχία !!!





“ Μην ξεχνάς να χαμογελάς κάθε μέρα “




Μην ξεχάσεις :
·         Να μου αφήσεις ένα σχόλιο από κάτω για το αν βρήκες χρήσιμο το νέο μου Post και βέβαια τις δικές σου εντυπώσεις σου μόλις τα δοκιμάσεις   !!!
·        Να προσθέσεις το email σου στη ειδικό χώρο στην δεξιά πλευρά της οθόνης σου, να πατήσεις sudmit  και ακολουθώντας την διαδικασία που θα σου ζητηθεί να λαμβάνεις ειδοποίηση με email κάθε φορά που κάνω μια νέα ανάρτηση !!!

·       Να μου δείξεις την αγάπη σου κάνοντας LIKE  στη σελίδα μου στο Facebook  και τα υπόλοιπα social media . Αν θέλεις μπορείς να κάνεις  και share στους φίλους σου ώστε να μεγαλώσει η παρέα μας !!!


Follow me …
   https://gr.pinterest.com/kook_litsa/           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου