Follow the most beautiful choices in the world of makeup, beauty and style !!!

menu

Γνωρίστε τις επικίνδυνες UVA και UVB και επιλέξτε τα σωστά αντηλιάκα


Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου
 και την σωστή χρήση των αντηλιακών

 Όσο σημαντική είναι η  παρουσία του ήλιου στη ζωή μας, τόσο βλαβερή μπορεί να γίνει  η έκθεση σε αυτόν  χωρίς την απαραίτητη προστασία . Την  προστασία που χρειαζόμαστε  μας  την  δίνουν σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό τα αντηλιακά. Ξέρουμε όμως  ποια είναι η σωστή  χρήση τους?

Litsa G.

 Αλήθεια τι είναι αυτό που καθιστά τον ήλιο τόσο βλαβερό ??? Πώς θα επιλέξω το σωστό αντηλιακό για να έχω προστασία στο maximum ??? Είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποιώ αποτελεσματικός ??? Τι είναι η φωτογήρανση ? Αν αναρωτιέστε για όλα αυτά ,  το παρακάτω post θα σου λύσει πολλές  απορίες …


Το πιο σημαντικό   που πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντηλιακά είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό για την προστασία  αλλά και την ομορφιά του δέρματος μας. Αν λοιπόν για οικονομικούς ή άλλους λόγους πρέπει  να μειώσουμε το οικονομικό προϋπολογισμό   των καλλυντικών μας, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι το αντηλιακό   αυτό το καλλυντικό που θα κόψουμε. Σωστά διαβάσατε … Οτιδήποτε άλλο εκτός από το αντηλιακό…

Η σημασία της βιταμίνης D
Για την απαραίτητη δημιουργία της βιταμίνης  D  στον οργανισμό, χρειάζονται καθημερινά μόνο  10-15  λεπτά ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακού. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε τις  πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα ( πριν τις 11:00 το πρωί και μετά τις 17:00 ) να εκτεθούμε συνειδητά  στις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου …  γιατί έχει και πολλά θετικά ο ήλιος.

Η επικίνδυνη πλευρά του ήλιου
Οι  πιο  βλαβερές συνέπειες του ήλιου είναι τα εγκαύματα,  οι φλεγμονώδης παθήσεις με αποκορύφωμα τον καρκίνο του δέρματος και η  φωτογήρανση (πρόωρη γήρανση του δέρματος ). Υπεύθυνη  για όλα τα παραπάνω είναι οι ηλιακή ακτινοβολία η οποία λόγω της τρύπας του όζοντος δεν φιλτράρονται καθόλου και  είναι πολύ δυνατές.

Τα κυριότερα είδη της ακτινοβολίας είναι :
α) η UVB  που είναι πιο ισχυρή  από τις 11:00 έως τις 17:00 και προκαλεί  εγκαύματα  και  καρκίνο του δέρματος . Η φθορά που προκαλεί είναι στην επιφάνεια του δέρματος  αφού δεν απορροφάτε  από το δέρμα. Ο δείκτης προστασίας  αναγράφετε πάνω στις συσκευασίες  καλλυντικών  με την ένδειξη   SPF 15 το κατώτερο και φτάνει  έως  SPF 50 το ανώτερο .

           β) η UVA  δρα  και είναι το ίδιο επικίνδυνη από το πρωί που ανατέλλει ο ήλιος έως το βράδυ που δύει,  άρα όλη την ημέρα, και  απορροφάτε από τα πιο βαθιά στρώματα της επιδερμίδας φτάνοντας  λίγο  πιο κάτω,  στο  κυρίως δέρμα, άρα και οι φθορές του είναι πιο μεγάλη. Προκαλεί φωτογήρανση  δηλαδή πρόωρη γήρανση του δέρματος εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο  και  καρκίνο του δέρματος. Για να  βρούμε αν το προϊόν μας προστατεύει και από την UVA  θα κοιτάξουμε  αν  έχει την ένδειξη   UVA μέσα σε κύκλο. Αν υπάρχει η ένδειξη αυτή  τότε παρέχει προστασία   για τουλάχιστον  κατά το 1/3  από αυτό που γράφει ο  SPF .  Άρα αν το αντηλιακό έχει δείκτη SPF 30 η προστασία που προσφέρει από την UVA είναι τουλάχιστον   δείκτης  10.
               
Τι σημαίνει   δείκτης προστασίας ?
Για να βρούμε πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας για εμάς αρκεί να ξέρουμε τα παρακάτω.  Σήμερα βάση νομοθεσίας ο μικρότερος δείκτης προστασίας είναι SPF 15 ενώ ο ανώτερος είναι SPF 50. Ουσιαστικά ο δείκτης  δείχνει πόση ώρα μας προστατεύει το αντηλιακό που φοράμε από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Όμως  ο  χρόνος αυτός είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο αφού εξαρτάτε αποκλειστικά από τον τύπο της επιδερμίδας του.

Πως υπολόγίζουμε τον χρόνο προστασίας από το αντηλιακό μας ?

Ένας εύκολος τρόπος για  να υπολογίσουμε  αυτόν  τον χρόνο είναι  να δούμε αρχικά πόση ώρα αντέχει το δικό μας δέρμα κάτω από τον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακού μέχρι να νιώσουμε ότι  καιγόμαστε. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο πόσο ανοιχτόχρωμη ή σκουρόχρωμη είναι η επιδερμίδα μας καθώς και τα επίπεδα μελανίνης , αν μαυρίζει εύκολα δηλαδή ή όχι, με απλά  λόγια ο φωτότυπος  μας. Ο ανοιχτόχρωμος  φωτότυπος για παράδειγμα καίγεται εύκολα και συνήθως δεν μαυρίζει. Αντίθετα ένας σκούρος φωτότυπος δεν καίγεται και μαυρίζει πολύ πιο εύκολα.  Υποθέτουμε λοιπόν πως το δικό μας δέρμα μας αντέχει για 10 λεπτά στην απευθείας έκθεση στον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακού. Μετράμε δηλαδη τον χρόνο που χρειάστηκε εώς ότου αρχίσουμε να νιώθουμαι το δέρμα μας να τραβάει ή πολλά μικρά τσιμπιματάκια στο πρόσωπο, στους ώμους, στην πλάτη  και σε άλλα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Επόμενο βήμα είναι  να  πολλαπλασιάσουμε το 10’ (λεπτά ) x 15 (δείκτη spf) = 150’ ( λεπτά) και αυτό που προκύπτει είναι ο μέγιστος ασφαλής χρόνος παραμονής  μας στον ήλιο μέχρι την επόμενη επάλειψη αντηλιακού.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο χρόνος αυτός αναφέρετε στις ακτίνες UVB  γιατί αν υπολογίσουμε τον χρόνο για τις ακτίνες UVA, που όπως είπαμε είναι υπεύθυνες για την φωτογήρανση  (και τον καρκίνο του δέρματος ),  θα πρέπει να διαιρέσουμε με το 3 που σημαίνει 150 ‘ (λεπτά) : 3 = 50’ μόνο λεπτά ασφαλής παραμονή στον ήλιο μέχρι την επόμενη επάλειψη. Βέβαια ποτέ δεν εξαντλούμε τον χρόνο αυτό και θα σας εξηγήσω τον λόγο παρακάτω.

Τι πρέπει να προσέξουμε ?
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Ο μέγιστος χρόνος  ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο μέχρι την επόμενη ανανέωση αντηλιακού μειώνετε λόγω μη σωστής επάλειψης σε όλα τα σημεία, ή επειδή  φεύγει  από την τριβή του δέρματος με τα ρούχα, το σκούπισμα στην πετσέτα, τον ιδρώτα και την επαφή του με το νερό την ώρα που κολυμπάμε ακόμη και είναι ανθεκτικό στο νερό . Άρα σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούμε  τον ασφαλή χρόνο παραμονής μας  στον ήλιο μέχρι  την επόμενη επάλειψη. Αντίθετα φροντίζουμε να ανανεώνουμε τακτικά για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επαρκή προστασία. 

Το ήξερες αυτό ??? 
Η ακτινοβολία του ήλιου φτάνει ακόμη και στα  σημεία που είναι υπό σκιά. Αν ανήκετε λοιπόν στην κατηγορία που δεν βγαίνετε και πολύ από το σπίτι είτε  η εργασία σας είναι σε ένα γραφείο, μην νομίζετε πως δεν κινδυνέυεται από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Κοιτάχτε τον χώρο σας. Σίγουρα θα υπάρχει ένα παράθυρο κάπου εκεί, οπότε σίγουρα υπάρχει και ακτινοβολία του ήλιου. Εντάξει ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος, όμως είναι υπαρκτός. Σκεφτείτε πως ακόμη και μία νοικοκυρά κάποια στιγμή θα βγει στο μπαλκόνι να απλώσει τα ρούχα της μπουγάδας θα βρεθεί εκτεθειμένη στον ήλιο  ή όταν μαγειρεύει και περνά αρκετές ώρες στην κουζίνα σίγουρα έχει ένα παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα που ο ήλιος χτυπά και φωτίζει εκείνο το σημείο. Γι αυτό η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη καθημερινά για να είμαστε σίγουρες ότι θα είμαστε και ασφαλείς και όμορφες .

Extra tips

  • Όλα τα αντηλιακά χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα πριν να δράσουνε. Γι΄αυτό είναι χρήσιμο να βάζουμε το αντηλιακό μας τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
  • Φροντίζουμε να μην καθόμαστε απευθείας στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και προστατευόμαστε με καπέλα και γυαλιά ήλιου. 
  • Φυλάμε τα αντηλιακά σε σκιερό μέρος και δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) και θυμόμαστε ότι έχουν διάρκεια ζωής 12-14 μήνες από την ημέρα που θα ανοιχτεί η συσκευασία.


Τώρα  ξέρουμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε !!!
 Κάνουμε  σύμμαχο  τον ήλιο και κρατάμε  τις βλαβερές του συνέπειες μακρία 
με σωστή πρόληψη και προστασία. 

 # Μην ξεχνάς να χαμογελάς καθέ μέρα #
 |Litsa G.|


©Copyright  2017  Litsa G.

Αν θέλετε μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο με περισσότερα tips...




Μην ξεχάσεις :
  •            Να μου αφήσεις ένα σχόλιο από κάτω με τις εντυπώσεις σου για το νέο μου Post
  •    Να προσθέσεις το EMAIL σου (στη ειδικό χώρο στην δεξιά πλευρά της οθόνης σου) για να λαμβάνεις ειδοποίηση κάθε φορά που κάνω μια νέα ανάρτηση …
  •     Να μου δείξεις την αγάπη σου κάνοντας LIKE  στη σελίδα μου στο Facebook  και follow στα υπόλοιπα social media . Αν θέλεις μπορείς να κάνεις  share στους φίλους σου ώστε να μεγαλώσει η παρέα μας !!! 
  •  Να επισκεφτείς το κανάλι μου στο YOU TUBE >>>>  kook_litsa πατώντας https://www.youtube.com/channel/UCoFd94EBVg56gdRzfqIUv1Q


Επικοινωνήστε μαζί μου στο
 E M A I L    geolitsa@yahoo.gr

follow me …
 T W I T T E R   https://twitter.com/kook_litsa
 Y O U   T U B E  https://www.youtube.com/channel/UCoFd94EBVg56gdRzfqIUv1Q



                                                                                        
κ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου